Julebrev 20. december 1920

Fra én af sidens læsere har Sønderborg Slot modtaget en scanning af et julebrev fra 1920, der er i privateje.

Julebrevet er dateret 20. december 1920 og sendt fra Peter Madsen, Holm ved Nordborg, til Marius Christian Hansen, Gestrup ved Toftlund.
Begge var ved Infanterie-Regiment 85, 7 Kompagnie, blev taget til fange 23. april 1917 ved Arras, Frankrig, og kom senere til Feltham-lejren. Begge kom med skibet Primula til København i marts 1919.

Afskrift:

Holm den 20 Dezember 1920

Kære Ven!

Først min allerbedste Tak for Dit Brev som jeg har modtaget. Det glæder mig igjen at høre fra Dig, det er jo ogsaa længe siden jeg har skrevet, det kommer ikke saa tidt paa jeg har snart forglemt hele Skrivekunsten. Det er ikke som i Feldham da kom det lidt tiere paa.  Men du velogsaa nok huske at vi talte om vad skal vi dog skrive det er jo altid detsamme. Naar du kom hjem og kastede Kasketen hen i Sengen, da stod Barometeret paa Lavtryk. Kære Ven tak for Din Indbydelse til Julen, jeg kunde nok have Lyst til at komme over og see og tale med Dig jeg troe snart ikke Jeg kunde kende Dig igjen. Men det kan nu ikke blive til noget dennegang jeg maa vist blive hjemme i Julen. Sidste Uge var jeg til Bryllup hos en af mine Venner, (Kost) kalder vi det jo herovre paa Als ved Du nok. Den blev jo fejret i Hjemmet men vi morede os kanske godt til om Morgenen. Jeg kom heller ikke til Felthammødet i Aabenraa men vi havde jo ogsaa et i Sommer i Sønderborg. Da var Præsten jo ogsaa tilstede. Han var bleven godt tyk og fed saa Luften maa dog være bedre herhjemme, ellers var han den gamle vi hørte jo lidt om vore store Mænd derovre fra. Mange havde jo deres Familie med der er mange som er blev nu. Hans Clausen og der er flere. Lille Ole er jo ovre paa Fyn, men han kommer nok hjem i Besøg nu til Jul. Jeg skulde ogsaa hilse dig fra Otto Petersen vor Skomager fra 7. Komp. Jeg er idnu i samme Plads. Vi er ogsaa langt fra færdige ved Pløiningen og nu er det jo Frost igjen. Vi har ogsaa Mund og Klovsygen her i Byen, men vi er dog bleven fri idnu. Det er ogsaa kun et par Steder men Distriktet er dog afspærret. Nu vil jeg slutte for dennegang og ønske Dig og Din Familie en glædelig og god Jul.     

Mange venlige Hilsener
                                             Din Ven
                                             Peter Madsen

Skriv nu snart igjen.

5 tanker om “Julebrev 20. december 1920”

 1. Jeg læste med stor interesse julebrevet fra Peter Madsen, som er min mors far og min bedstefar. Jeg har nogle feldpost kort fra ham og kunne kende håndskriften. Han lå ved infanterie regiment 85/7 som havde Rendsborg som hjemby. Nu fik jeg lidt mere at vide om hans tid i 1. Verdenskrig. Ellers ved jeg stort set kun det jeg har læst i Christians breve (Christian Jacobsen) som jeg har fundet på nettet. Han var flittig til at skrive hjem.

  1. Moin Frede Madsen Lund
   Jeg er nysgerrig. Peter Madsen, havde han en søster, Anna, som blev gift med Thomas Thomsen og de boede i Pøl.
   Det er min fars forældre. Jeg hører gerne fra dig.
   Poul Thomas Thomsen

 2. Moin Frede Madsen Lund.
  Din bedstefar, Peter Madsen, havde han en søster, som hed Anna? Hun var gift med Thomas Thomsen og boede i Pøl.
  Det er mine bedsteforældre på fædrene side.
  Jeg mener, at der var en “onkel Peter” i Dyvig i familien på Als.
  Det må vi to lige have en lille snak om.
  Hilsen Poul Thomas

  1. Det vil jeg rigtig gerne have en snak med dig om. Kan godt huske min mors tante Anna og jeg har snakket lidt med Helene inden Coronaen satte en stopper for det. Har også læst om Thomas Thomsens krigsdeltagelse i krigen på nettet.
   Og ja Peter Madsen er onkel Peter i Dyvig.
   Vi snakkes ved i det nye år. Glædelig jul og godt nytår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *