30. november 1915 – Thyge Thygesen: “kreperligt med det Skab!”

Thyge Thygesen var landmandssøn fra Stepping og blev indkaldt sidst i december 1914. I foråret 1915 kom han til fronten og blev tildelt Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 36, der i efteråret 1915 blev indsat i Champagne.

– d. 30. Nobr.
Nu må jeg nok hellere få Brevet færdig. Takker for Eders kære Brev og Brevpapiret som jeg har fået i Dag. – Har lige fået det gjordt af med 40 Lus. I denne Tid hvor der er så knap med Fødemidler kan det jo ikke gå an at holde så mange Husdyr, det er for mange Munde at mætte. I Forgårs myrdede jeg ikke mindre end nogle og 70. Hvis jeg ikke ser efter hver Dag gror de mig over Hovedet! Hvor er det kreperligt med det Skab!

– – Jo, lille Mor, send bare Skjorten så snart den er Vasket og som den er. Jeg kan altid gå i den nogle Dage og smider den så væk, så sparer jeg da dem jeg har her i den Tid. Svitter og Undertrøjer må Du ikke sende før jeg skriver, hvis det ikke bliver koldere har jeg ingen Brug for det og ellers skal jeg nok skrive i Tide.

– Det er også en Maner at de ikke kan forsørge deres Soldater i Garnisonen. Her er det ikke så knap med Brød som det har været og det er heller ikke dårlig. Blot Tilbrødet er lidt knap, for det meste ca. en Spiseskefuld “Büchsenfleisch” og går det højt så et lille Stykke Ost til. Men jeg har jo mine lækre Pakker at trøste mig ved. I den sidste Tid har vi også fået Snaps, ca. 1/8 lt. daglig. Jeg, for mit Vedkommende varmer enten et eller andet med den, for tom Brændspiritus egner den sig bedst – det er den rene Fysel. For Tiden bliver vi forplejede af 5. Komp da 9. er i Ro, der får vi ingen, da der i Komp. havde været flere berusede.

Fik Kort i Dag fra H. Nissen, han skriver at han og Asmus har truffet hinanden ved Fronten. – At de ikke har sørget for at komme til eet Regt!! Vil I ikke sende et Dusin Feldpostkort, for at jeg kan sende nogle Julehilsener hjem, hvis det da ikke bliver forbudt. Kolorerede skal de ikke være, kun ret og slette Postkort! – Ja, det bliver jo en trist Jul, men om Gud vil forunde os at samles, så kan vi fejre den desto gladere næste Aar.

– Nu de kærligste Hilsener til Eder alle fra Eders Thyge.

Thyge_Thygesen_bogforside125(1)(Et udvalg af Thyge Thygesens breve er udgivet i Thyge Thygesen: Kun legetøj i deres hænder, 2009, og kan købes her)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *