18. september 1917. Ny indkvartering hos flinke belgiere

Artilleristen Frederik Tychsen fra Agerskov var i august-september indsat ved fronten ved Ypres i bataljon 407. Midt i september blev hans batteri trukket bort fra fronten og blev sendt til Huissignies ved Mons for at hvile ud. Dagen før var han blevet indkvarteret hos en meget uvillig belgisk familie.

Da jeg om morgenen hentede kaffe, mødte jeg kvartermesteren. Han spurgte mig, om vi var tilfreds med kvarteret. Jeg sagde, at det var så som så. Han gav os så anvisning på et andet kvarter. Jeg hentede straks min Gepæk, sagde Volmer besked, og så gik vi hen til det andet kvarter.

Det var noget andet end det første. Det lå midt i byen. Det var et “Estaminet” – et udskænkningssted for øl og snaps, men de havde intet at skænke ud af. Her kom vi ind i en stue, fik hver en god madras samt et par ekstra tæpper, og det var nogle dejlige mennesker.

Manden arbejdede på en herregård, konen arbejdede på en herregård, Konen passede huset, og jeg hjalp hende med at grave i haven. De havde endvidere en lille mark, som de bearbejdede med skovl og spade. Haven og marken var i en mønsterværdig orden.

Mandens adresse var:
Monsieur
Eugene Labie, Madame.
Briguettier
Huissignies
Belgique.

De havde to børn, det var drenge. Den ene var en 17 år, den yngste hed Oscar, han var 8 år.

På den lille mark avlede de tobak. Om aftenen trak vi tobaksblade på snore, de blev så hængt ud under tagskægget, og her blev de sejgtørret. Alt dette arbejde gik fornøjeligt.

Da der var gået et par dage, skulle jeg absolut sove ved Oscar. Til at begynde med, ville jeg ikke, jeg havde jo lus; men konen vaskede mit tøj, og jeg kom i en rigtig seng. Oscar var meget glad for mig, jeg fik det meste af min mad hos familien, og jeg havde det så godt så godt.

Det gik også ret godt med at forstå hverandre. De kunne lidt tysk, og jeg kunne en del valonsk, så vi kunne godt gøre os forståelig.

Med hensyn til tjenesten, da blev den begrænset til et minimum. De første 3-4 dage gik med at rense og pudse kanonerne, samt geværet og redskaberne. Kanonerne stod opstillet på markedspladsen. Om
natten og om dagen stod der vagt ved kanonerne og en dobbelt post patruljerede i byens gader.

Vagtlokalet var i et Estaminet ved siden af markedspladsen. Senere havde vi lidt fodtjeneste, hilsning, kanoneksercits med gasmaske.

Der var rigeligt med fritid, om aftenen sad jeg mest hos familien Labie, og vi havde det hyggeligt sammen. Jeg var også med i byen hos en onkel og tante.

Privattryk. Venligst stillet til rådighed af familien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *