25. juli 1915 – Kresten Andresen: “… ser mere, om end mindre til krig”

Kresten Andresen fra Ullerup på Sundeved gjorde krigstjeneste i Reserve-Infanteriregiment 86 (RIR86). Efter at han i maj havde slået benet alvorligt under en patrulje, var han i begyndelsen af juli blevet erklæret uegnet til tjeneste ved infanteriet og overført til en transportkolonne.

Den 25. juli 1915

Kære forældre!
Jeg venter med nogen spænding på de fotografisager, som jeg bad jer sende mig. Kammeraterne presser på, at jeg skal få det i orden, og det kan der jo  være lidt rimelighed i. Jeg husker næsten ikke, hvad jeg bestilte, derfor gentager jeg det: Fremkalder, (Entwickeler), Fiksersalt og Tonfiksersalt – filmsruller (4 stk.) og 2 pakker af Calcium matpapir (0,50 mk.) og 2 pakker af „Blue Star papir glänzend” (0,80 mk.). Fremdeles beder jeg jer sende mig min barberkniv og pensel samt et stykke barbersæbe og et par ikke alt for tykke strømper. Nå, nu har I ellers noget at sende, men send det hellere i pundspakker, for de store lader vente på sig i månedsvis. Har I endnu ikke fået den pakke, som jeg sendte til jer fra Cuy i påsken, ellers må den jo være gået tabt, og det vilde være meget kedeligt, da der var to notitsdagbøger og en mængde breve deri.

Jeg skal nu have undervisning i ridning; men har ikke begyndt endnu, da jeg ingen ridebukser kan få. I den sidste tid har vi haft forfærdelig meget at gøre med høstarbejde, og så har vi vore heste ved siden af; hver dag er mine for selvbinderen, og så har man noget at pudse på. I dag har jeg fået brev fra Johanne og en Hejmdal. Det er meget opmuntrende at få breve igen, nu er det længe siden, der har været orden i postvæsenet.

Jeg har fremkaldt nogle gamle films, som har ligget, lige siden jeg brak benet, og de er bleven ganske gode. Så snart jeg får tonfiksersaltet, vil jeg
sende jer en hel del billeder. Så vil jeg tage billeder af franske ejendommeligheder, såsom frugtmarker, små lystslotte, æselkøretøjer o.s.v. Jeg kommer jo nu en hel del mere omkring og ser mere, om end mindre til krig. I går var vi igen i Guiscard med fire firspændervogne for at fouragere. – På torsdag rejser min stangrider blikkenslager Skriver fra Varnæs hjem på orlov. Han er altså hjemme fra søndag til søndag og har lovet, når han kom igennem Ullerup, at give en hilsen af.

I dag har jeg været ude at skokke. Underofficeren viste os imidlertid over på en mark, som hørte til en helt anden by – og dér skokkede vi hveden. Her er et mylder af sommerfugle; store dejlige svalehaler, som er så uendelig sjældne hjemme, at jeg aldrig før har set dem, og mange andre sommerfugle, som jeg slet ikke kender. Nu skal jeg snart til at samle blomsterfrø, som jeg så vil sende jer. Min franske barber har i sin have nogle dejlige vellugtende ærter af mørkerød farve. […]

Mange hilsner fra eders
hengivne
Kresten

Fra Claus Bundgård Christensen: Krestens breve og dagbøger (2012). Fås i boghandelenKrestens breve

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *