28. marts 1916. Kresten Andresen: Bange for at overgå til andre regimenter

Kresten Andresen fra Ullerup på Sundeved gjorde krigstjeneste i Reserve-Infanteriregiment 86 (RIR86), der i foråret 1916 befandt sig ved Montigny.

Den 28. marts 1916

Kære forældre!
Jeg har det fremdeles godt. Stillingen har vendt sig sådan, at jeg har udsigter til at blive her længe endnu. Jeg var bange for, at jeg skulde komme til et af de aktive regimenter 162 eller 163, og derfor gik jeg til feldwebelen og meldte mig til mit gamle regiment. Feldwebelen var meget hensynsfuld og lovede mig at komme dertil, men så måtte jeg vente så længe, til der kom en transport herfra dertil. Under alle omstændigheder kan jeg så blive her, til hele kompagniet bliver opløst. – Det er interessante udtalelser, der er falden i Rigsdagen; men man får jo ikke noget at vide derved.

Her kommer nu og da folk fra orlov. De kommer fra alle Tysklands egne, og alle kommer de med grufulde skildringer af tilstandene hjemme. Én fortæller om ligefremt oprør i Bremen, hvor kvinder i store skarer slog vinduerne ind og stormede butikkerne. Mortensen fra Skibelund traf en hamborger; han var rejst hjemmefra fire dage før tiden, fordi hans kone ingen ting havde at spise til ham.

En sakser nede fra Bautzen havde måttet rejse til bezirkskommandoen, for forstanderen havde ingen brødkort til ham. Han for løs på mig: „ja, du bist auch einer von diesen Hurrapatrioten – ich danke!” Jeg kunde ikke andet end more mig, for det er virkelig første gang i de nitten og en halv krigsmåneder, at jeg er bleven skældt ud på den måde.

Ja, i dag kom der en hamborger og gav sig i snak med mig, han havde Vonvårts i den ene hånd. Hør, sagde han, er det sandt, at denne Hanssen driver en sådan krigsagitation? Han havde hørt, at Hejmdal ved krigens begyndelse havde udstedt lange patriotiske opråb til fordel for krigen. Jeg sagde, at det vidste jeg ingenting om. „Ja, denne Hanssen har da stemt for alle krigsbevillinger,” fortsatte han, „hvorfor gør han det?”

Man hører mange interessante udtalelser hernede. Her er mange folk, som tænker selvstændigt, og det er tit meget lærerigt at give sig i samtale med dem.

Nu er jeg temmelig godt ved det igen. Forkølelsen har jeg virkelig så vidt fået bugt med. Her er for tiden megen skarp kold vind. Ikke desto mindre har de fleste buske halvt udfoldede blade, endogså bøgen, og i skoven står der fuldt af anemoner og blå blomster, jeg ikke kender.

Med mange hilsner eders hengivne søn Kresten

Fra Claus Bundgård Christensen: Krestens breve og dagbøger (2012). Fås i boghandelen.

Krestens breve

En tanke om “28. marts 1916. Kresten Andresen: Bange for at overgå til andre regimenter”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *