10. august 1918. K. Tastesen i skjul ved grænsen

K. Tastesen gjorde krigstjeneste i Infanteriregiment 59, der lå i Rumænien, men i foråret 1918 gik turen til atter til Vestfronten. I slutningen af juli fik han orlov – og besluttede at flygte til Danmark.

Søndagen holdt jeg mig skjult hele Dagen, mens det var lyst. Da det blev mørkt, fik jeg en god Madpakke med mig, og min Søster fulgte mig paa Vej for at vise mig, hvor jeg bedst kunde komme over. Jeg skulde 4-5 km indtil jeg naaede en Skov udfor Bastrup, som laa paa den anden Side af Grænsen.

Da jeg naaede Skoven, vilde jeg prøve, om jeg kunde komme igennem der. Jeg kravlede paa alle 4 igennem en Rugmark. Da jeg var kommen omtrent igennem, kunde jeg se Vagten, der stod langs med Grænsen i en lang Række, ca. 50 Meter mellem hver. Jeg lagde mig ned i en Grøft og ventede paa Lejlighed til at komme igennem.

Der laa jeg nu en Stund, men pludseiig hørte jeg nogen komme bagfra. Jeg tænkte nok, det var Soldater, og sprang ind i Rugmarken for at skjule mig.

Det lykkedes ogsaa; de var temmelig højrøstede, saa de hørte mig ikke. Nu indsaa jeg, at det var umulig at komme over den Aften, særlig paa det Sted, hvor der var saa stærk Vagt. Jeg lagde mig inde i Skoven og prøvede paa at sove. Men jeg var for spændt og nu begyndte det at regne temmelig stærkt.

K. Tastesen: En sønderjydes oplevelser under Verdenskrigen (u.å.)

2 tanker om “10. august 1918. K. Tastesen i skjul ved grænsen”

 1. Ca. 50 meter mellem vagterne. Det er ca. 20 per kilometer. Med afløsere måske 60 soldater.
  Véd man noget om, hvor mange soldater der blev brugt til at bevogte grænsen ?

  Hvortil kommer vagter på poster langs vejene mv.
  Samt vagter langs kysten.

  Samlet set blev der nok ikke sparet på mandskab til at forhindre soldaters og krigsfangers flugt.

  1. Hej Erik
   Jeg tror ikke, der er nogen, der (endnu) har foretaget en systematisk optælling af grænsevagter. Måske skriver N. Petersen-Pauli (“Sønderjyske Rømningsmænd”) eller Sven Falkner Sørensen (“Faneflugt”) noget? Jeg har ikke lige bøgerne ved hånden i dette øjeblik.
   mvh
   René

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *