Den gotiske Udfordring

Skulle læserne ligge inde med breve, postkort eller andet, der er skrevet med gotisk eller vanskelig læsbar håndskrift og måske på tysk, tilbyder vi her at lægge en skanning ud på siden, som andre så kan hjælpe med at tyde.
I er også velkommen til at stille andre spørgsmål om uniformer, våben mv.

I kan sende en skanning (gerne i en opløsning på 300 dpi) til Hanne C. Christensen her.

Denne uges udfordring er en side af en notesbog, der har tilhørt Anton Christian Petersen (1873-1963).  Meget af dagbogen er desværre skrevet med en meget tynd blyant, hvilket gør den svært læselig og vanskelig at scanne/affotografere.

Dagbogsnotat fra notesbog, der har tilhørt Anton Christian Petersen (1873-1963). Notatet er dateret 14. juli 1915. Notesbogen findes på Sønderborg Slot.

2 tanker om “Den gotiske Udfordring”

 1. Den 14 kl 6 Aften
  Jeg sidder paa Banegaarden
  Rohetyn i en Gosvogn. Jeg
  har en del Telte som jeg
  skal til Burztyn med
  Her kand man ikke sige
  jeg kører den eller den Tid,
  da der er ingen der ved
  hvornaar Taagene kjøre
  Selv Stationsforstanderen ved
  det ikke. Jeg spurgte i Efter-
  midag da jeg kom hær
  hvornaar vel Taaget gaar.
  Vieleigt in der Nagt ein
  Mahl. Det Tordner og Reiner
  ein, det bliver nok en
  trist Nat. Maaske dog Søv-
  nen forbarmer sig over
  mig. Jeg har jo en god
  sove Natur. Jeg har jo dog
  ogsaa min Gud at tale
  med.
  Jeg haaber at jeg er ferdig
  Diareen denne Gang. I Efter-
  midag har jeg havt ro.
  Gud ske Tak derfor. Det
  er vist godt med Reinen
  for Sygdommes videre udbredelse.

  1. Til Preben T. Clausen

   I 3. linie læser jeg “Rohatyn”, ikke “Rohetyn”.
   I 5. linie læser jeg “Bursztyn”, ikke “Burztyn”.
   I 9. og 13. linie læser jeg “hvonaar”, ikke “hvornaar”.
   I sidste linie læser jeg “vidre”, ikke “videre”.

   Noter
   Byerne Rohatyn og Bursztyn ligger i dag i det sydvestlige hjørne af Ukraine i området sydøst for Lviv, før: Lemberg.
   Bursztyn ligger 15 km syd for Rohatyn.

   Anton Petersen fra Rangstrup er omtalt i en artikel af Jørgen Carl Petersen (1875-1965) i DSK-Årbogen 1966, side 71. Derudover har Jørgen Carl Petersen fra Uldal i Vojens Sogn skrevet artikler i DSK-Årbogen 1954 og -1955. Han var Landsturmmann i Den Store Krig. Det samme var Anton Christian Petersen sikkert også.
   Når man sammenholder indholdet i de tre DSK-artikler med de foreliggende dagbogsoptegnelser fra 1915-16 får man et første hånds indtryk af de krigsoplevelser, som blev de to Petersen’er til del i Den Store Krig på Østfronten. Begge blev de 90 år gamle.

   Med venlig hilsen
   Andreas Jacobsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *