24. maj 1918: Frederik Tychsen vender tilbage til fronten

Artilleristen Frederik Tychsen fra Agerskov gjorde krigstjeneste på vestfronten i bataljon 407. Fra starten af marts 1918 var batteriet deltagere ved den tyske forårsoffensiv. Han var nu på vej mod fronten igen, efter en kort orlov hjemme i Agerskov.

Før jeg rejste hjemmefra, havde jeg et par dage i forvejen fået telegram fra batteriet om, at jeg ikke skulle rejse tilbage til Malzy, men søge dem i nærheden af Laon, da de skulle hen på denne egn. Jeg skulle spørge på efterretningsbureauet i Laon.

Jeg ankom i Laon hen på eftermiddagen den 24. maj. Banegården (interimistisk) lå et stykke uden for byen. Jeg steg ud og gik ind i byen. Laon består af en under- og en overby. Der fører en tandhjulsbane samt mange trapper fra under til overbyen.

 Katedralen ligger på det højeste punkt i Overbyen. Da jeg gik på trapperne op til overbyen, traf jeg på Offizierstellvertreter Wüstenhagen, og han fortalte mig, at batteriet lå et stykke syd for Laon (5 – 10 km.) i noget, der hed Sachsen Oldenburglager. Jeg kom op at køre et stykke af vejen, og noget gik jeg, og ved mørkets frembrud havde jeg fundet dem og kunne melde: ”Obergefr. Tychsen vom Urlaub zurück”.

Denne orlov stod for mig som en drøm. Jeg havde været hjemme, og alligevel ikke rigtigt. Nu var jeg tilbage igen, og straks var jeg i kontakt med de andre kammerater. Sachsen-Oldenburg lageret lå i en skov, og her var mange barakker og meget militær. Alt stod i opbruddets tegn, og dog var der ingen, der vidste noget bestemt. Dog var det tydeligt, at vi stod over for et mægtigt angreb – en Offensive.

Privattryk. Venligst stillet til rådighed af familien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *