15. november 1917. Dårligt nyt hjemmefra: “Kvien, jeg skrev om, har forstoppelse.”

Lorens Lorenzen Hansen fra gården Højvang ved Skodborg blev indkaldt i efteråret 1916. Han skrev sammen med hustruen Kirsten, der var alene med tre børn på 10, 8 og 2 år og måtte passe gården ved hjælp af den russisk krigsfange Wilhelm og hjælp fra en indkvarteret vagtsoldat.

Højvang, torsdag aften d. 15. november 1917.

Min kære Lorens.

I form. [formiddags] modtog vi brevet med billederne fra Lodsens [på dette tidspunkt var Lorens indlogeret hos en lods i Flensborg/KM]. Og kl. 2 var her en soldat med il-brevet. Det var jo ikke særlig lyst. Det gør mig jo ondt, om du nu skal bort for vinteren. Det er noget usigeligt tungt, når der tales om fronten, og så dertil dit dårlige helbred, så jeg er bange, dine kræfter ikke kan holde dertil i længden.
Du beder mig tage roligt derpå. Det tror jeg også, jeg gør. Vi har jo forberedt os på mange gange, at det ville komme – ikke fordi man bliver ligegyldig derved. Jeg tror snarere det modsatte.

Jeg har da ikke helt opgivet håbet om, at du kunne komme igen til tærskning. Landråden bekendtgør i Kredsbladet, at havren [og] måske også byggen skal aftærskes hurtigst muligt inden 1. december, og dem der ikke efterkommer opfordringen, bliver al selvforsør[gelses]ret frataget. Det havde Peter hørt læst højt af Kredsbladet i går og har i den anledning indgivet ansøgning i dag. Vor tærskning bliver det galt med, om du ikke kommer.

Kvien, jeg skrev om, har forstoppelse. Kresten har været i Langetved og hente glaubersalt [svovlsurt natron/KM]. [Han] var samtidig hos Gamborg, men traf ham ikke hjemme. Kvien har vi haft ude og gnaske blade i det kønne vejr.

I dag kom Wilhelms papirer igen fra Kiel. Nu skal jeg så have sendt beløbet derop – tror det er en 7-8 mark i alt. Ernst [en 17 årig ung mand, der var ansat som karl /KM] har pløjet i dag. Det fryser nok i aften.

Har fremmede af Midde fra L. Karls [den nærmeste nabo, Lorens Karl Hansen, som også var indkaldt/KM]. De sidder og snakker, så det er ikke den bedste ro til skriveri.
Har i dag forsøgt at bage i det nye komfur; men jeg [kan] med min bedste vilje ikke rose det. Det er ikke til at få varm uden med tørt træ, og maden har jeg besvær med at få kogt til rette tid. Det trækker helt for lidt. Mads Jensen sagde ellers, at trækken var god, og det lod den til at være, den dag han var her.

Nu slog klokken 10½.

Hils Lorensen fra børnene med tak for billeder.

Kærlig hilsen Kirsten

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og hjemstavnsarkivet i Skodborg. Kommenteret af Keld Mortensen (KM).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *