10. december 1915 – Jens Jensen: “et lille billede af vore skyttegrave”

Jens Jensen (1894-1916)
Jens Jensen (1894-1916)

Brygge 10/12 1915

Kære Karl
Jeg sidder nu i vagtlokalet på banegården. Jeg har nemlig banegårdsvagt sammen med mange andre. Som sagt mente jeg, at der ville være god tid til at. skrive, man det skuffede mig. Der er vel tid forhånden, men ikke plads til at skrive. Mig går det ellers, Herren være tak, meget godt. Jeg længes blot efter igen at være sammen med jer, og da først rigtig, hvis min frelser vil bruge mig til at være arbejder i hans vingård. Men det vil også nok snart blive sådan ved Guds nåde. Jeg er nu igen kommet bort fra temaet.

Du spørger om vore skyttegrave er underjordiske og dernæst, om der er adskillelse mellem de egentlige løbegrave. Løbegraven forbinder den ene store skyttegrav med reserven og beredskabsstillingen. Disse løbegrave er for største delen som skyttegraven under jorden. I begyndelsen havde vi en god skyttegrav, men nu i regntiden star alt under vand med unterstande, og det hele er ubrugbar. Sådan går det allevegne, men den nederste skyttegrav er, om end den er under jorden, temmelig tør. Det kommer af, at den ligger højt. Nu bygger vi skyttegrave over jorden. På begge sider bliver der sat brædder op, der med skruer bliver sat fast på stolper, og bunden bliver dækket med træbrædder. Nu har du fået et lille billede af vore  skyttegrave. Nu kan du ordenlig forestille dig vore skyttegrave og kaserner. Sådan ligner de alt hinanden.

– Indtil nu har jeg slet ikke, Herren være takket, været med til et angreb eller tilbagegang. Nok er nogle granater skudt ned i vor skyttegrav, men vi er indtil nu vidunderlig blevet skånet.

– Der stod for nogle måneder siden en efterretning i Heimdai om en Kahr, der var død, som du måske erindrer. Kahr var i mit kompagni. Jeg har stået på vagt sammen med ham i Terrest. Han faldt en morgen. Han gik nok så glad forbi vor infanteri-observation, og i løbet af nogle minutter lå han død på jorden, da Werner og jeg skulle hente en træplatte. Ellers har vi ikke haft nogle større tab.

Nu må jeg slutte. Jeg ønsker jer et godt vidnesbyrd (i karakterbogen) og en god ferie. Hvordan går det fru Thiessen. Hils hjertelig den gode moder, søstre og Bertha.

Med venlig hilsen din digelskende broder
Jens

(Fra V. Nørlund Christensen (udg.): Peter og Jens Jensen´s krigsbreve 1915-1916, 1981)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *