1. maj 1916. I Champagne: Rotter, lig og en utålelig lugt

Füsilierregiment “Königin” Nr. 86 lå i foråret 1916 ved Somme Py i Champagne.

Maj kom og hyllede det triste Champagne i sart-grønne gevandter.  De mudrede tilkørselsveje tørrede ud. Birkene trak grønne slør ned over sig, og i de små stykker skov strålede her og dér hvidtjørnen i blomsterskær.

Ved fronten var foråret knap så smukt. Mellem en ørken af sammenskudte bjælker, brædder og tråd spirede et par kummerlige halmstrå, et grønt skud, og gjorde det triste landskab endnu mere forfærdeligt.

De endnu ikke begravede lig fra efterårsoffensiven udbredte en væmmelig sødlig lugt. Store, grå rotter for i stadigt større tal hen over det ruinfyldte terræn og mæskede sig med dem.

En stor operation kaldet ”Blattschuss” blev forberedt. Med møjsommeligt arbejde byggede reservekompagnierne foran regiment 85, hvor regimentets angrebslinje skulle være, en underjordisk, svagt afstivet grav til udgang for stormen. For at arbejdet kunne forblive uopdaget af fjenden så længe som muligt skulle det tynde jorddække først gennembrydes dagen før stormen.

Arbejdet var forhadt, fordi sapørerne hvert øjeblik kunne støde på lig, der skulle skaffes bort, og som udbredte en utålelig lugt.

Arbejdet lå stille fra midten af maj, den stort anlagte operation kom aldrig til udførelse. Verdun og senere Sommeslaget trak alle overskudskræfter til sig i deres malstrøm. Også her var der noget, der var vigtigere.

Füsilierregiment “Königin” Nr. 86 i Verdenskrigen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *