20. maj 1915 – Krigskogebog: “forfædrenes simple skikke”

Titelbladet fra Krigskogebog (Arkivet ved Dansk Centralbibliotek)
Titelbladet fra Krigskogebog (Arkivet ved Dansk Centralbibliotek)

Kort efter krigsudbruddet gennemførte Storbritannien en søblokade af Tyskland, og landet var derefter i hovedsagen henvist til sig selv og indførelser fra sine venligtsindede eller neutrale naboer.  Det kunne hurtigt mærkes. Fødevarerne flød ikke i så rigelige mængder, og udvalget ændrede sig. Det gav allerede i efteråret 1914 anledning til udgivelsen af flere kogebøger, der skulle gøre det muligt for de tyske husmødre at håndtere den nye situation. De kom i store oplag og i reviderede udgaver i løbet af krigen. En af dem var: “Kriegskochbuch. Anweisungen zur einfachen und billigen Ernährung” (Krigskogebog. Anvisninger til en nem og billig ernæring), der oven i købet var målrettet mod de forskellige egne i det vidtstrakte tyske kejserrige. Den var udgivet af Zentral-Einkaufsgesellschaft, Berlin, under redaktion af Hedwig Heyl og blev fordelt gratis.

“Den stillede opgave er dobbelt. Vi skal udvælge de fødevare, som der findes rigeligt af i vort eget land og vi skal undgå det spild, der kun er alt for udbredt blandt os. Begge dele betyder en tilbagevenden til forfædrenes simple skikke.”

“Måtte de tyske husmødre følge rådene i denne bog. På den måde vil de, som allerede på så  mange andre områder af denne krig, nu også gennem deres virksomhed kunne gøre fædrelandets ernæring en stor tjeneste ved  at skabe mulighed for at kunne komme gennem krigen med de fødevare, der findes i landet.”

Bogen indeholder både generelle råd samt naturligvis opskrifter på en lang række retter, der om ikke direkte så altså måske inddirekte skulle føre Tyskland til sejr. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek har et eksemplar af bogen, der kan læses her: Kriegskochbuch

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *